wielerklassieker verslag
Omloop Het Volk, 210 kilometer |  Sievert Uneken |
  |  publ. 5 jun 2008  |

 

26 april 2008. Het is de dinsdag na Pasen en in de loop van de dag begin ik me steeds slechter te voelen. Mijn traditionele wintergriep kondigt zich weer aan. Echter na een dag of 5 ontsteken de holtes ook nog. Met een 8-daagse kuur moeten we uiteindelijk weer fit worden. Alles met elkaar geen ideale voorbereiding voor Omloop het Volk.

Natuurlijk was ik het liefst met de groep richting Spa gegaan om de Waalse Pijl te rijden. Echter als zelfstandig ondernemer heb je niet de “onbeperkte” mogelijkheden die enkele andere full-profs in ons peloton wel hebben! Het laatste weekend van april laat mijn agenda toe deze klassieker te fietsen. 

Vrijdagmiddag rij ik met de camper richting Gent waar ik na een barre tocht van 6 uur aankom op de prima camping Blaarmeersen, nog geen 200 meter van de start. Na een onrustige nacht moeten we toch maar van start. Met een nog niet geheel hersteld lichaam en veel te weinig trainingskilometers gaan we los, op hoop van zegen. De gebruikelijke drukte zoals we die kennen bij LBL en AGR, ontbreekt volledig, hoogstens 10 man tref ik aan. Na een kop koffie stap ik maar op en ga alleen op pad, het is 6 uur 's ochtends.  

De eerste 2 uur is lijden en ik twijfel of ik door moet gaan. Echter de superomstandigheden, prachtige omgeving, bijna geen wind, 20 graden en zon, houden me in het zadel. Na een vlakke aanloop volgt na 57 kilometer de Kluisberg (max. 17% en 1800 mtr lang), een hele lastige klim direct. Bovenop de eerste, simpele verzorgingspost. Niet te lang stilstaan en maar weer door. Via o.a. de Oude Kwaremont (niet al te lastig) en de Muur van Geraardsbergen (had ik angst voor maar het is gelukt) op naar de tweede stop. Maar alles wat komt……..ik heb hem gemist….shit. 

Dus met te weinig vocht maar door richting stop 3 op 151 km. De weinige trainingsarbeid eist zijn tol, het wordt lijden. Echter op karakter door en na nog enkele lastige klimmetjes (o.a. Taaienberg, max. 18% over 800 mtr kassei) kom ik aan bij stop 3. De organisatie heeft een prettige mededeling, de drank is gratis! Ik hou het maar bij 3 colaatjes en een bidon water en pak even rust.

Nog 60 km te gaan en een stop op 182 km, dit gaat lukken vandaag! Direct na de controle staat me nog het een en ander te wachten, 2 zware kasseistroken (Haaghoek en Paddestraat) en 2 niet al te lastige klimmen (Leberg en Berendries) Na nog een korte stop ga ik voor de laatste 30 km richting Gent. Om 4 uur meld ik me weer bij de Gentse roeibaan. Na 10 uur alleen (!) fietsen, 900 hoogtemeters en 9 km kassei zit het erop! 

Omloop het Volk is een prachtige, niet al te lastige klassieker. Zeker de moeite waard om als VAV een keer te fietsen.