wielerklassieker verslag
Waalse Pijl, 210 kilometer |  Rob Key  |
|  publ. 21 mei 2010  |
 

Zaterdag 15 mei namen de TNT Roodrunners Jeroen Spreeuw en Rob Key deel aan deze monsterrit van 220 kilometer.

Vrijdagmiddag kwamen de mannen aan bij het Van der Valk hotel in Verviers. Een prima locatie om te overnachten en dicht bij de start in Spa. ’s Avonds hadden de mannen zich al ingeschreven in het Centre sportif de la Fraineusse in Spa. Na een goed bord spaghetti bij Van der Valk en een lekker Belgisch biertje lagen de mannen al vroeg onder zeil. Om half vijf ging de wekker zodat men rustig kon ontbijten op de kamer en men zich kon voorbereiden om een zware dag. Gelukkig was het weer beter dan de dagen ervoor. Het was koud maar wel droog.

06.15 uur vertrok men vanuit Spa om via La Maquisard en Cote de Hautregard om 07.00 uur La Redoute te beklimmen. Lekker wakker worden dus. Vervolgens ging de rit via de Col de Cornemont, Les Forges, Cote d’Avister en Cote de Hestreux naar Villers aux Tours waar de eerste controle was. De mannen voelden zich goed en het weer zat nog steeds mee. De ochtendmist was opgetrokken en een eerste zonneschijn liet zich al zien. Het was nog wel koud…

Na de eerste controle gingen Jeroen en Rob vol goede moed richting Roche a Frene. Ook nu kregen ze de nodige beklimmingen voor hun kiezen. Het waren in volgorde de Cote de Horion, Cote de Warre en de Cote de Roche a Frene. De tweede controle was bijna bereikt. Net voor de tweede controle sloeg het noodlot toe voor Rob. Vlak voor de beklimming van de Cote de Roche a Frene brak een spaak en met een spaak minder en een flinke slag in het wiel kon hij de beklimming nog voltooien maar de tocht waarschijnlijk niet. In zijn beste Frans vroeg hij bij de organisatie om een mecanicien. De tourdirectie begreep onmiddellijk zijn probleem en handelde ook direct. Rob en fiets werden in de auto gezet en met bloedspoed richting de dichtstbijzijnde fietsenmaker in Aiwalle gebracht. Alsof het Philippe Gilbert in hoogsteigen persoon was reed de tourdirectie met een noodgang over de Waalse wegen. De Fietsenmaker zag direct het probleem en kon het oplossen. Dit alles voor slecht €12,50. Meteen ging de tourorganisator met Rob terug naar Werbomont waar hij zijn rit kon vervolgen. Al met al een goed uur extra oponthoud. Jammer maar hij kon zijn tocht vervolgen! Jeroen was inmiddels verder gegaan en lag een aantal kilometers voor op Rob. Nadat de Cote de Haute Bodeux, Cote de Bergeval, Cote de Noirefontaine en Cote de Neuville waren beklommen troffen de mannen elkaar weer bij de 3e controlepost. Inmiddels hadden ze 160 kilometer op de teller staan.

De vermoeidheid werd nu zichtbaar op de gezichten. De volgende beklimming was de Stockeu gevolgd door de Wanne. Deze waren loodzwaar na 181 kilometer in de benen te hebben. Rob had echter nog wel een oog open voor het monument Eddy Merckx. Het monument staat halverwege de Stockeu en was even een welkome onderbreking om gefotografeerd te worden.

Na deze beklimmingen was de vierde controlepost bereikt!

Vervolgens ging het richting Stavelot, via La Haute Levee en Le Rosier, naar de finish in Spa in Centre sportif de la Fraineusse. 18.30 uur de laatste stempel Arrivee, gehaald!!

11.15 uur onderweg voor 220 kilometer, 19 beklimmingen, 3.772 hoogtemeters, een kapot wiel, 12 Isostar energiebars, 20 Belgische wafels, 10 snelle Jellekoeken, 12 bidons met sportdrink, 25 winegums, 12.578 calorieen verbrand……..

Een monster tocht die de mannen met trots kunnen bijschrijven op hun Palmares!

Een compliment ook aan de organisatie. Voor slechts €5,- inschrijfgeld is deze tocht prima geregeld. Oke hier en daar kon een pijl een likje verf gebruiken maar de controles waren prima voorzien van water en koeken en de gastvrijheid was prima!